Praktische tips

Voor een onbezorgde reis


Reisdocumenten: Belgen kunnen reizen met een geldige identiteitskaart, Nederlanders hebben een internationaal pasoort nodig. Beiden dienen nog 6 maand geldig te zijn na vertrek uit Egypte.

Visum: Er is geen visum nodig als je rechtstreeks op Sharm El Sheikh vliegt. Mensen die reizen met een identiteitskaart dienen een pasfoto mee te nemen om op het toeganskaartje in Egypte te bevestigen. Mensen met een internationaal paspoort krijgen aan de paspoortcontrole in de luchthaven in Egypte een stempel en hebben geen pasfoto nodig.

Vlieg je over Caïro, dan dient er in de luchthaven in Caïro een visum aangeschaft te worden. +- 25 euro.

Inentingen: Er zijn geen inentingen nodig

Geld: U hoeft geen Egyptische ponden mee nemen. We voorzien een omslag met de locale munt waar iedereen kan uitnemen en noteren wat hij/zij geleend heeft. We hebben ter plaatse geen uitgaven, enkel kan er een soevenir van de localen gekocht worden.

Slapen: Voor iedereen is er een persoonlijke tent en matras voorzien. Een slaapzak dien je zelf mee te brengen of kan je huren voor 20 euro/week

GSM: In de woestijn is er niet overal gsm-bereik. De beste manier om met het thuisfront te communiceren is via sms. Voor dringende gevallen kunnen we altijd naar een plek rijden waar gsm-ontvangst is. In de luchthaven van Sharm kan een Egyptische telefoonkaart aangekocht worden. Hou er rekening mee dat er in de woestijn geen 3G is.

Electriciteit: Tijdens de trip is er geen elektriciteit, zodat elektronische toestellen slechts sporadisch opgeladen kunnen worden. Een powerbank kan eventueel handig zijn.

Aantal deelnemers: Onze groepen hebben gemiddeld tussen de 6 en de 14 deelnemers.

Veelgestelde vragen


Er is tent beschikbaar voor iedereen maar sommigen slapen liever buiten. Er zijn deelnemers die verkiezen om in het kamp te slapen, anderen zoeken graag een rustig plekje op wat verder van de groep verwijderd. Voor iedereen zijn er dikke matrassen voorzien. Een slaapzak (en hoofdkussen) moet je zelf meebrengen, tenzij je eentje wil huren.

We hebben steeds genoeg water bij om je ‘s morgens en ‘s avonds te wassen. De lege 1.5L waterflessen van de dag worden bijgehouden en ‘s morgens gevuld met waswater. Je kan zelfs warm water krijgen als je dat wenst. Er zijn altijd mooie, discrete, natuurlijke badkamers te vinden.
Tijdens de trip komen we ook nog water tegen waar je je kan opfrissen. Soms stoppen we aan een waterbron en in de oase is er een bassin waar we in kunnen baden. Als we een dagje naar zee gaan zijn daar ook douches.

Behalve in de oase en aan zee komen we geen toiletten tegen. Maar je zal snel merken dat er geen mooiere toiletten bestaan dan de natuur. Er zijn altijd plaatsen achter rotsen of bergen waar je je discreet kan terug trekken. Een creatief oog ziet tussen de rotsblokken het ideale toilet. We vragen wat je achterlaat te bedekken met zand, zodat het aangenaam blijft voor de volgende die deze plek opzoekt. We laten nooit papier of vochtige doekjes achter! In de woestijn regent het niet dus alles blijft jaren liggen. We vragen om ze in een plastic zakje te stoppen en in de grote vuilzak te deponeren. Die hangt op elke plaats waar we stoppen klaar.
Wat in het begin een uitdaging lijkt, is iets waar velen later met heimwee naar terugkijken.

Er zijn geen speciale inentingen nodig. In tegenstelling tot de hotels waar het eten uren op buffetten ligt, wordt in de woestijn alles vers en met zorg en liefde bereid. Ben je er toch niet gerust in? Of ben je zeer gevoelig aan verandering van voedsel, dan hebben we lokale probiotica bij. Die kan je de eerste twee dagen preventief innemen.

's Ochtends hebben we een uitgebreid ontbijt: vers gebakken brood, fruit, yoghurt, honing, confituur, smeerkaas, feta, gebakken eitjes, cake, thee, melk, nescafé. Voor de lunch maken de bedoeïenen lekkere salades van geroosterde aubergines, tomaat, witte kaas, wortel, appel, komkommer, tonijn, aardappel, lokale specialiteit met bonen of erwten, fruit,... 's avonds wordt een warme maaltijd geserveerd. Dat kan gaan van een groenteschotel met rijst, pasta met groenten, kip, vis, geit,...

De koks maken 's avonds een apart potje voor de vegetariërs. Tijdens het ontbijt en de lunch is er genoeg variatie zodat ook vegetariërs aan hun trekken komen.

Je hoeft geen speciale conditie te hebben om de trip mee te kunnen doen. De moeilijkheidsgraad van de tochten en beklimmingen worden steeds op voorhand aangegeven zodat je zelf kan kiezen of je mee doet. Een letsel, te moe, andere behoeften of gewoon geen zin om deel te nemen aan een activiteit? Geen probleem. Je kan gewoon met de Jeep meerijden of ter plaatse een rustig moment voor jezelf nemen. Het is niet de bedoeling om te presteren, maar om te genieten van wat er is. Diegenen die meer actie willen kunnen extra tochten maken.

Er is 's middags na het eten en 's avonds tijd die je zelf kan invullen. Sommigen lezen of schrijven wat, anderen praten of zonnen. Ieder naar eigen wens en behoefte.

De doelgroep is zeer breed. Er zijn al mensen van 4 tot 70 jaar meegeweest. Het zijn mensen die bewust kiezen voor rust, ruimte en tijd voor zichzelf. Ze willen de woestijn ervaren en beleven. En dus niet zoveel mogelijk zien en bezichtigen. Over het algemeen zijn het mensen die dichtbij de natuur staan en ervan houden. Of ze willen dichter bij hun eigen natuur komen door persoonlijke groei. Dit is in volgorde van aantal de doelgroep die al is meegeweest:
1/ trainers en coachen, 2/ bedrijfsleiders, kaderleden, 3/ zelfstandigen en vrije beroepen (tandartsen, architecten,...) 4/ creatieve beroepen, 5/ bedienden, ...

Als ik de groepen uit het verleden bekijk, dan kan ik alleen maar zeggen dat ik ze zelf niet beter had kunnen samenstellen. Ze zijn van nature ontstaan en voelen heel natuurlijk aan. De energie van de woestijn zorgt ervoor dat mensen meer in hun hart zitten dan in hun hoofd. Zo zei een deelnemer eens op het einde van een trip: "Wat ik het bijzonderste vond, is dat ik 8 dagen met een groep van 14 totaal verschillende mensen ben opgetrokken en op geen enkel moment een oordeel of weerstand heb gevoeld ten opzichte van iemand. Ik die normaal altijd kritiek heb op mensen. Verbazingwekkend!"

Behalve kamelen (dromedarissen), geiten, ezels en vogeltjes komen we niet veel diertjes tegen. Ook al wonen er slangen en schorpioenen, zoals er in België ook adders leven. In die 4 jaar dat ik in de woestijn rondtrek, heb ik slechts eenmaal een slang en een schorpioen gezien die de bedoeïenen voor me hadden gevangen. De woestijnbewoners zijn opgeleid om elk spoor van elk dier te herkennen. Als ze een slangenspoor ontdekken op een plek waar we stoppen, gaan ze altijd eerst op zoek naar het dier om het te vangen. Wanneer we vertrekken, laten ze het dier terug vrij.

Om het de bedoeïenen niet zwaarder te maken dan nodig, neem je best een grote zak mee voor je bagage (soort sportzak met twee wieltjes bijvoorbeeld). De bagage wordt 's morgens bovenop de Jeeps gelegd en er 's avonds terug afgehaald. Valiezen zijn niet handig om te stapelen en naar boven te tillen. Een rugzak kan ook, maar niet echt nodig omdat we zelf nooit de bagage dragen. Een rugzak heeft ook het nadeel dat je hem telkens helemaal moet leegmaken als je iets nodig hebt.

In de woestijn is niet overal bereik en soms is het signaal zwak. Daarom raden we aan om via sms te communiceren met het thuisfront. Er is zeker om de twee dagen goed bereik. Gezien er geen elektriciteit aanwezig is, kan je gsm slechts sporadisch opgeladen worden met een lader in de auto en een zelf mee te nemen power bank.

Mee te nemen

In een stevige, soepele reistas of rugzak


Administratief

  • Voor Belgen: Identiteitskaart (nog 6 maand geldig na terugkomst) + pasfoto
    Voor Nederlanders: Internationaal paspoort (nog 6 maand geldig na terugkomst)
  • Een fooi voor op het einde van de trip aan de bedoeïenen. (kan in euro)
  • Als je een reisbijstandsverzekering hebt, kopies van de gegevens.

Accomodatie

  • Handdoek(en) (snel drogend), eventueel (vochtige) wegwerpwashandjes (kruitvat)
  • Wasgerief (eventueel extra tandenborstel en kleine tandpasta voor in je dagrugzakje)
    Handig is al je wasgerief samen in 1 aparte zak te steken waar eventueel je fles waswater bij kan.
  • Sommigen vinden een opvouwbaar wasbakje handig
  • Vochtige (toilet)doekjes (om je te verfrissen, handen te wassen, toilet)
  • Desinfecterende handgel
  • Toiletpapier of volgens ons handiger: pakjes zakdoekjes/vochtige toiletdoekjes
  • Rolletje hondepoepzakjes. Om vuile doekjes weg te stoppen, omdat we niets achterlaten in de woestijn
  • Slaapzak (ook mogelijkheid te huur ter plaatse (20 euro/week)
  • 1-persoons hoeslaken voor over je matras
  • Voor koppels kan het aangenamer zijn een 2-persoonshoeslaken en donsdekbed ipv 2 slaapzakken
  • Eventueel hoofdkussen
  • Een zaklamp, handigste is een hoofdmodel, zodat je handen vrij blijven

Allerlei

  • We drinken uit anderhalve liter flessen water, voor wie wenst kan drinkbus meebrengen
  • Klein dagrugzakje om water en zonnecrème in te steken tijdens de wandeling
  • Zonnebril & zonnecrème, lippenbalsem
  • Muggenmelk
  • Reisapotheek (niets voor darmklachten, hebben we beter ter plaatse)
    Wel handig zijn pleisters en ontsmettingsmiddel voor schaafwonden
  • Ooglapje (het wordt vroeg licht) - oorstopjes (voor snurkers in de buurt)
  • Eventueel fototoestel + batterij (in stofvrije zak steken)
  • GSM, er is bijna dagelijks wel ergens bereik. (eventueel powerbank meenemen)
    Handigste is via sms te communiceren en je toestel om de paar dagen even aan te zetten.
  • Eventueel leesboek
  • Schriftje en schrijfgerief om indrukken en ervaringen te noteren

Kledij

  • Best in laagjes kleden, de temperaturen kunnen schommelen tussen dag en nacht met 15à20 graden
    Hou er rekening mee dat het op het warmste moment, in mei/juni/sept tot 35°C kan worden en in dec/jan 's nachts tot 0°C
  • Voor de kamelentocht een lange broek en kousen
  • Een dunne sjaal om je schouders te bedekken tegen verbranden of nat te maken als het warm is
  • Warme, soepele kledij voor 's avonds, dikke sokken
  • Vestje tegen de wind
  • Hoofddeksel tegen de zon
  • Zwemgerief (voor als je in de oase je wil verfrissen of als we naar zee gaan)
  • Gemakkelijk zittende schoenen = stapschoenen met grip en sandalen/slippers

Persoonlijke voorkeuren

  • Als je persoonlijke trek hebt in iets: bvb tussendoortjes, choco, alcohol, rookwaren,.... of bepaalde dieetproducten nodig hebt, neem je die best zelf mee. In de woestijn zijn geen winkels.

Fooien

  • De fooien voor kamelen, taxi enz.. zijn inbegrepen, maar het is gebruikelijk om aan het einde van de trip een fooi te geven aan onze eigen bedoeïenen begeleiders. Wat gebruikelijk is is zo'n 40 à 50 euro, maar je bent daarin helemaal vrij. Als je heel tevreden bent over hun diensten en je hebt zelf overvloed kan je uiteraard ook meer geven! :)). Hou in je gedachte dat de bedoeïenen nooit van tevoren weten wanneer zij opnieuw werk hebben. Fooien en salaris worden dus over het jaar én over de familie/stam verdeeld. Er is geen enkele vorm van sociale voorzieningen, pensioen of ziekenfonds.

Plaats over?

  • Je kan de bedoeïnen steeds plezieren met kledij & schoenen voor kinderen en mannen, voor vrouwen zijn enkel t-shirts of truien handig die ze onder hun lange gewaden kunnen dragen. Schrijfgerief, speelgoed, schoolrugzakjes, ...

Inschrijven


Persoon (hoofdboeker)
Contactpersoon tijdens de reis
Voeding
Medische klachten
Ik huur graag een warme slaapzak aan *
Optioneel: facturatiegegevens
Details
* Deze velden zijn verplicht